Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Een stukje verleden

Een stukje verleden

We moeten teruggaan naar omstreeks 1370 toen er hier op ‘Het Eiland en Heerlijkheid van Wolphaartsdijk” op deze plek een kerk werd gebouwd.
Na verschillende stormvloeden en mede door de strijd tegen de Spanjaarden (1572) was de kerk vervallen tot een ruïne.
De kerk werd herbouwd, maar daar zijn geen afbeeldingen van bewaard gebleven.

In 1859 werd besloten tot het bouwen van een nieuwe kerk op de plaats van de oude. Het ontwerp van de Amsterdamse architecten Hana en Smits kreeg de voorkeur. Het was een ontwerp in Neo-Byzantijnse stijl. De lengte, hoogte en breedte zijn aan elkaar gelijk. Dit type is uniek in Nederland. De Middelburgse aannemers Willemse en Van Ditmar bouwden de kerk voor een bedrag van 32.360 gulden. Op 21 september 1862 werd de kerk officieel ingewijd.

Na de watersnoodramp van 1953 is de kerk gerestaureerd en in 1961 kreeg hij zijn wit uiterlijk.
 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Wijn in de bijbel
datum en tijdstip 22-02-2019 om 20:00 uur

meer details

Catechisatie
datum en tijdstip 25-02-2019 om 18:30 uur
meer details

 
Kunst in de kerk
Vanaf de eerste zondag van de Adventstijd zal in ons kerkgebouw de beeldend kunstenaar Juliette Korse exposeren. Haar werk is bijzonder kleurrijk en zij heeft zich vooral gespecialiseerd in het schilderen van portretten. 'Het is fascinerend om in kleur een portret weer te geven', schrijft ze op haar website: 'Een zoektocht, een avontuur, om met kleur te werken tot ik tevreden ben'.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.