Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
…da Onyame asee… (=Geef dank aan God) …da Onyame asee… (=Geef dank aan God)

Op zondag 7 september kwam Marleen van Asselt met haar man Huib van Iwaarden en hun dochter Marli met vrijwilligers van stichting Onyame in de kerkdienst. Marleen vertelde daar recht uit haar hart over haar roeping om de zending in te gaan. Al op jonge leeftijd heeft zij dit ervaren en daar zelfs ook haar studiekeuze aan aangepast. Zij werd verpleegkundige.
Marleen legde uit dat Onyame  “God “ betekent en dan met name,  dat God overal aanwezig is. Zij heeft met de stichting als doel: Gods liefde uitdragen  door mogelijkheden te scheppen om mensen een zelfstandig bestaan te laten leiden.
Ook vertelde zij over haar werk in Ghana, de opvang van kinderen, eerst in haar eigen gezin -ze heeft een geadopteerde zoon en meerdere pleegkinderen-  en later door het opzetten van een opvanghuis. Scholing noemde Marleen  een belangrijk speerpunt,  stg. Onyame voorziet daar ook in.
Daarnaast worden er  microkredieten verstrekt  in de vorm van geld of dieren waarmee  mensen een bestaan moeten proberen op te bouwen. Deze kredieten worden gegeven voor 5 jaar, daarna houdt dat op en moeten de mensen zelfstandig kunnen leven. Er vindt daartoe allerlei begeleiding plaats omdat deze mensen meestal ook niet kunnen lezen of schrijven.
Verder is er een kliniek opgezet waarin mensen kunnen worden verzorgd en behandeld.
Indrukwekkend was het verhaal dat Marleen vertelde dat zij een paar jaar geleden door  dromen en gedachten  het inzicht kreeg dat zij haar leven weer in Nederland moest voortzetten. Het druiste volledig tegen haar gevoel in, ze had het erg naar haar zin in Ghana en had nog vele plannen. Toch is zij deze nieuwe weg ingeslagen en begeleidt nu vanuit  Heinkenszand  de projecten in Ghana. Onder andere haar pleegkinderen nemen de leiding over en Marleen probeert 4 x per jaar ter plekke te zijn voor advies.
Zo ontdekten we dat Marleens verhaal veel overeenkomsten vertoont met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Hij liet de gewonde man op een goed moment achter aan de zorgen van een ander. Daarmee liet hij iets los.  We voelden dat loslaten soms erg moeilijk kan zijn…
In de dienst zongen we nog 2 Afrikaanse liederen waarbij de kinderen op Afrikaanse muziekinstrumenten het muzikaal ensemble ondersteunde. Marli vertelde de kinderen op de kindernevendienst over het (school)leven in Afrika, zij had o.a.  een schooluniform meegenomen. 
Vanuit Nederland doet Marleen nog veel voor haar stichting o.a. door verkoop van originele producten uit Ghana op markten. Ook na de dienst op 7 september waren er allerlei prachtige spullen te koop, ik zag veel gemeenteleden met o.a. fleurige manden en mooie armbandjes naar huis gaan. Marleen liet ons weten dat er voor 298,50 euro aan spullen is verkocht!
Al met al zien wij als ZWO-Commissie terug op een mooie dienst en een fijne (vernieuwde) kennismaking met de mensen van stg  Onyame. Wij hopen dat u dit ZWO- project  een warm hart toedraagt en vinden het fijn om uw gift hiervoor te ontvangen op IBAN NL41INGB0007774123 of in de groene bus bij de uitgang van de kerk.
 
Namens de ZWO commissie,

terug
 
 
 

Inloggen


 

Wijn in de bijbel
datum en tijdstip 22-02-2019 om 20:00 uur

meer details

Catechisatie
datum en tijdstip 25-02-2019 om 18:30 uur
meer details

 
Kunst in de kerk
Vanaf de eerste zondag van de Adventstijd zal in ons kerkgebouw de beeldend kunstenaar Juliette Korse exposeren. Haar werk is bijzonder kleurrijk en zij heeft zich vooral gespecialiseerd in het schilderen van portretten. 'Het is fascinerend om in kleur een portret weer te geven', schrijft ze op haar website: 'Een zoektocht, een avontuur, om met kleur te werken tot ik tevreden ben'.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.