Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Ghana, impressies van de regio-avond ZWO op 10 februari 2015 Ghana, impressies van de regio-avond ZWO op 10 februari 2015

Hij had een interessante presentatie over zijn leven en werk in Tamale (een stad zo groot als Utrecht) in Noord Ghana. Noord Ghana bestaat uit 90% moslim, 10% aanhangers van primitieve godsdienst met voorouderverering en medicijnmannen met veel macht en maar 10% christen. Het is dus heel moeilijk om te groeien als christelijke kerk. Toch wist Jasper te vertellen van een heel bijzondere bekeringsgeschiedenis van een 16 jaar jonge moslim die klaar stond om te vechten tegen een naburige vijandelijke stam. Toen hij ontdekte dat er een aantal vrienden van hem niet bij de strijd waren ging hij op zoek naar hen. Hij vond ze samen aan het bidden. Op zijn vraag waarom ze niet meevochten antwoordden ze dat zij een krachtiger wapen hadden dan zijn mes, namelijk het gebed. Het raakte hem diep en zorgde voor een ommezwaai in zijn leven. Onlangs is hij in het trainingscentrum opgeleid als pastor waardoor hij een groep christenen kan leiden. Het deed mij erg denken aan de bekeringsgeschiedenis van Paulus.
Een speerpunt in het werk van Jasper is de dialoog met moslims op gang houden. Juist om tolerantie ten opzichte van elkaar te houden zijn er veel momenten van wederzijdse gesprekken. Tot op heden leven christenen en moslims in Noord Ghana nog behoorlijk tolerant naast elkaar. Verder worden er mensen opgeleid  als pastor of catecheet en worden deze mensen ook verder  begeleid vanuit het trainingscentrum van de Presbyteriaanse kerk. Veelal waren deze mensen analfabeet. Tegenwoordig probeert men vanuit het trainingscentrum deze mensen ook op te leiden als ondernemers in de landbouw zodat ze naast hun gemeentewerk zelf in hun levensonderhoud  kunnen blijven voorzien.
Tenslotte wordt er ook veel  aandacht besteed aan het in de context van de Afrikaanse cultuur inbedden van het christendom. Niet dus klakkeloos overnemen van onze westerse gebruiken, vb begraven van de doden in een doodskist (zoals bij ons gebruikelijk maar in Ghana erg duur ) maar begraven van de doden in een wit laken zoals in de Ghanese cultuur al gebruikelijk was. Ook worden er voor oude inheemse (en in onze ogen soms erg wrede) gebruiken alternatieve vormen gezocht die in de cultuur passen maar een mooiere en vanuit christelijk oogpunt, menselijkere vorm krijgen. Vb het zogenaamde weduwenritueel.
Al met al een heel interessante avond eerst bij de catechisanten en daarna voor belangstellenden en afgevaardigden van allerlei ZWO-commissies uit de classis Goes.
Inmiddels hebben we € 62,50 naar project Onyame en € 62,50 naar het project van Jasper Maas kunnen overmaken als opbrengst uit de verkoop van de vogelvoedertaartjes op 1 februari.
 
Namens de ZWO-commissie,
Jeanette Binnekamp

terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerstfeest voor ouderen
datum en tijdstip 13-12-2018 om 14:30 uur
meer details

Workshop Dankbare gedichten
datum en tijdstip 13-12-2018 om 19:30 uur
meer details

 
Through Heaven's Eyes, 16 december 10 uur Nicolauskerk.
Interkerkelijk Gospelkoor Happiness uit Goes voert hun nieuwe kerstproject 'Through Heaven's Eyes' in onze gemeente uit. Al zingend vertelt dit enthousiaste koor het bijzondere verhaal van Gods liefde voor deze wereld. Naar verwachting wordt het een dienst die je niet mag missen.
ds. C.A. van Eck
 
 
Kunst in de kerk
Vanaf de eerste zondag van de Adventstijd zal in ons kerkgebouw de beeldend kunstenaar Juliette Korse exposeren. Haar werk is bijzonder kleurrijk en zij heeft zich vooral gespecialiseerd in het schilderen van portretten. 'Het is fascinerend om in kleur een portret weer te geven', schrijft ze op haar website: 'Een zoektocht, een avontuur, om met kleur te werken tot ik tevreden ben'.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.